Deborahs keuze voor Apeldoorn

Wat begon met een verhuizing voor de liefde, werd al snel een vaste plek om te wonen. Ondanks dat de relatie eindigde, koos Deborah ervoor om in Apeldoorn te blijven vanwege de centrale ligging en het groene karakter van de stad. In dit interview vertelt ze over haar ervaringen in Apeldoorn, van haar favoriete plekken tot wat de stad voor haar zo fijn maakt om te wonen.

Van Zutphen naar Apeldoorn

Deborah Palsenbarg verhuisde 11 jaar geleden van Zutphen naar Apeldoorn. “Ik kreeg een relatie met iemand die in Zutphen werkte en in Apeldoorn woonde, terwijl ik in Apeldoorn werkte en in Zutphen woonde. We gingen continu heen en weer, en na een half jaar besloten we samen te wonen in Apeldoorn, vlakbij het Oranjepark.” Na vijf jaar samenwonen kwam er een einde aan de relatie, maar Deborah koos ervoor om in Apeldoorn te blijven. “Ik had mijn leven hier opgebouwd en vond de ligging ideaal, zo centraal in Nederland.”

Werk, sport en ontspanning

Doordeweeks begint Deborah haar dag met haar werk als communicatieadviseur bij de gemeente Elburg. “Ik ben er binnen drie kwartier, ideaal door de goede verbinding en de prachtige Veluwe die je onderweg ziet.” Na het werk zoekt ze ontspanning in kickbokstraining bij Ten Tije, of ze spreekt af met vriendinnen. Naast haar werk en sport volgt ze ook nog een vervolgstudie in communicatie op strategisch niveau. “Eén keer in de twee weken ga ik naar Utrecht, ook dat is super goed te doen vanuit Apeldoorn: binnen een uurtje ben je er.”

Van het Oranjepark tot Het Leesten

Als het op favoriete plekken aankomt, heeft Deborah meerdere groene pareltjes in Apeldoorn. “Het Oranjepark heeft voor mij een speciale betekenis, het was namelijk mijn eerste kennismaking met Apeldoorn tijdens mijn sollicitatiegesprek. Ik liep langs het Oranjepark en alles stond vol in bloei en ik vond dat zo mooi. Ik dacht wauw wat is het prachtig hier! Dit is niet het Apeldoorn wat ik kende van de winkelstraten met mijn ouders vroeger. Ik werkte destijds ook in de buurt van het park, dus we brachten onze pauzes daar door. Later woonde ik er dichtbij, dus deze plek blijft terugkomen en ik kom er nog steeds graag.” Ook het Leesten en de Kroondomeinen trekken haar aan, vooral in de herfst. “Het is prachtig om daar te wandelen, en daarna even wat te drinken bij de Cantharel.”

Waarom Apeldoorn?

Wat maakte dat Deborah na haar relatie toch in Apeldoorn bleef wonen? “De centrale ligging was voor mij doorslaggevend. Als je van baan wisselt, hoef je niet direct te verhuizen. Apeldoorn ligt zo centraal dat je in een uur tijd op veel verschillende plekken kunt zijn’’.  Maar ook de veelzijdigheid van de stad speelt mee. Daarnaast waardeert ze de groene, ruim opgezette stad en het uitgebreide aanbod aan activiteiten. “Er is altijd iets te doen, voor jong en oud. Zeker in de zomer en het voorjaar gebeurt er van alles in de binnenstad en het Oranjepark.”

Praktisch en ruim wonen

Deborah woont nu in een drive-inwoning in de wijk De Maten, vlakbij winkelcentrum De Egelantier. “Het is ideaal, alles wat ik nodig heb is om de hoek: supermarkten, bakker, slager, en kledingwinkels. Het voelt soms als een tweede centrum van Apeldoorn.” Daarnaast waardeert ze het groen in haar wijk, zoals het Matenpark.

Favoriete hotspots

Deborah deelt graag haar favoriete plekken in Apeldoorn. Voor een avondje uit vindt ze Theater Orpheus een echte aanrader. “Ik ben laatst naar Bert Visscher geweest, maar ook de musicals en dansvoorstellingen zijn geweldig.” Eetcafé De Buren is haar favoriet voor een gezellige, laagdrempelige avond, en voor lunch of een drankje gaat ze graag naar Rembrandt, Martins of Het Stadscafé. “Ook Sizzles at the Park is heerlijk, en laatst was ik voor het eerst bij Bistro Meester wat echt een aanrader is voor lekker eten!”

Toekomst van Apeldoorn

Deborah hoopt dat Apeldoorn blijft doorgaan met het verbeteren van de stad, zoals de recente opknapbeurten van gevels en het Marktplein. “Daarnaast hoop ik dat de horeca zo blijft doorgaan. Apeldoorn heeft echt veel goed aanbod’’. Ze hoopt dat er meer ondernemers naar Apeldoorn komen, zodat het winkelaanbod gevarieerder wordt. “Daarnaast doet de gemeente veel aan verduurzaming. Het stimuleren van fietsen naar de binnenstad vind ik een goede stap, en ik hoop dat ze doorzetten met het ombouwen van oude kantoorpanden naar woningen.”

Tot slot

Als afsluiter benadrukt Deborah dat Apeldoorn een stad is voor iedereen, ongeacht leeftijd of levensfase. “Het is een toekomstbestendige stad. Of je nu jong bent of gepensioneerd, hier is voor iedereen iets te vinden. Apeldoorn biedt genoeg faciliteiten en is een ideale plek om te blijven wonen en je leven op te bouwen. De Veluwe is vlakbij voor je vrije tijd en sport, en de stad zelf is groen, ruim opgezet en heeft alles wat je nodig hebt: scholen, winkels, en een levendig centrum.”

#inapeldoorn